יבלות ויראליות

יבלת הינה זיהום מקומי בעור שנגרם לרוב על ידי וירוס שחודר ומתיישב על העור ויודע להתחמק ממערכת החיסון של אותו אדם.יש מספר סוגים של יבלות. חשוב לאבחן באיזה סוג מדובר על מנת להתאים טיפול מתאים לאותו סוג.

ד"ר רונן מגון: "הטיפול המקובל בחנקן שהוא יחסית אגרסיבי שעשוי לגרום לצלקות. הטיפול בלייזר הוא טיפול ממוקד שפוגע בשורש היבלת ואז היבלת נסגרת. כתוצאה מכך המראה האסתטי יותר טוב והטיפול פחות טראומטי"

צפו בד"ר מגון מתראיין על יבלות וריאליות בלייזר בתוכנית סטטוסקופ בערוץ 13

שים/י ❤️: אין החזרים מקופ"ח אך בעלי ביטוחי בריאות פרטיים בחברות הביטוח יכולים לקבל החזר בכפוף לפוליסה הרלוונטית.

איזה סוגי יבלות קיימים?

  1. יבלת ויראלית בכפות הידיים או הרגליים
  2. יבלת ויראלית מסוג מולוסקום
  3. יבלת באזורים אינטימיים (מסוג הפפילומה)
  4. יבלות ברגליים שנגרמות מלחץ (נקודות לחץ)

כיצד ניתן לטפל ביבלות?

הסרת יבלות באמצעות טיפול משחתי. הסרת יבלות מסויימות ניתנת לטיפול בעזרת משחות שונות (משחות קרטוליטיות) הממיסות את הקרטין שהינו שכבת התאים הנוקשה של העור העליון המשגשגת כתוצאה מחדירת נגיף הפפילומה לעור. הטיפול משחתי מבתצע גם על ידי משחות הפוגעות בנגיף עצמו ויעילות בעיקר כנגד יבלות מסוג קונדילומה.

הסרת יבלות על ידי צריבה בחנקן נוזלי. שימוש בחנקן נוזלי נהוג בלא מעט מהמרפאות כטיפול הנבחר. מדובר בכווית קור שלאחריה העור מתחדש. לרוב טיפול זה מצריך בין 2-4 פגישות.

הסרת יבלות בלייזר. טיפול זה נחשב כטיפול היעיל ביותר להסרת יבלות הויראליות. ישנם כיום שני סוגי לייזרים המותאמים לטיפול ביבלות הפפילומה (PDL לייזר וכן CO2 לייזר). השימוש בלייזר משתנה לפי סוג היבלת בהתאם למיקום היבלת).

שים/י ❤️: אין החזרים מקופ"ח אך בעלי ביטוחי בריאות פרטיים בחברות הביטוח יכולים לקבל החזר בכפוף לפוליסה הרלוונטית.

מהן יתרונות הטיפול בלייזר על פני השיטות האחרות?

  1. הטיפול מתבצע תחת הרדמה מקומית ולכן אינו כואב
  2. הטיפול מתבצע תחת גז צחוק ולכן המטופל עובר חוויה נעימה ולא חוויה הכרוכה בכאבים. אצל ילדים מתחת לגיל 13 ניתן גם לבצע את הטיפול תחת טשטוש.
  3. היבלות נעלמות עם תוצאה אסתטית מצויינת וכמעט שללא צלקות או סימנים לאחר הטיפול.
  4. היבלות נעלמות לרוב לאחר טיפול אחד
 
 

יבלות ויראליות – יבלות נגיפיות מסוג מולוסקום . הסרת יבלות אלו מתבצעת באמצעות כפית כירורגית, בלייזר או באמצעות מריחת תרופה מיוחדת על הנגעים שאינה כואבת כלל. פעולה זו הינה יעילה, מהירה, נטולת כאב, מתבצעת בחלק מהמקרים באילחוש מקומי בעזרת משחה, לא מותירה צלקות והאזור נרפא תוך ימים מועטים.

יבלות לחץ – מטופלות על ידי רופא עור ורופא אורטופד, אלה למעשה לא יבלות, אלא עור עבה וקשה שנוצר מתחת לבליטה גרמית של עצם. הטיפול בבעיה זו הינה על ידי צריבה בחנקן, שימוש במשחות קראטולוטיות, לעיתים זריקות סטרואידליות והתייעצות עם אורטופד כף רגל לגבי ניתוח.

 

יבלות באברי המין (קונדילומות)

קונדילומות או בשמן הלועזי CONDYLOMA ACCUMINATUM היא מחלת המין הנפוצה ביותר. למעשה מדובר בהופעת יבלות ויראליות באברי המין אצל הגבר והאישה. יבלות אלו נגרמות בשל הדבקה של וירוס הפפילומה ה HPVיבלות אלו מופיעות לרוב במפשעות ובאברי המין ולעיתים עלולות להופיע גם סביב פי הטבעת וברירית הפה.
במבוגרים הן מתפשטות כמעט תמיד דרך מגע מיני, ובילדים, באופן נדיר, יכולות לעבור בהריון, או בזמן הלידה דרך האם, בלידה רגילה.

כיצד נראות קונדילומות?

  1.  נקודות חומות בהירות שטוחות המזכירות נוקודות חן שלא היו לפני.
  2. יבלות המקובצות יחדיו במעין סידור קבוצתי, לחלקם יש מראה כרובית.

האם יש סימפטומים?
לרוב אין, אך תיתכן אי נוחות או גרד באזור הבושת וכן כאבים הפרשות או דימום בעת קיום יחסי מין

איך מאבחנים קונדילומות?
רופא מומחה למחלות מין ידע לזהות את הקונדילומות, לעיתים ישתמש בדרמוסקופ (זכוכית מגדלת יחודית של רופא עור).

נשים זקוקות לבצע בדיקות נוספות:

  • בדיקה גניקולוגית +פאפ ולעיתים שליחת הממצא לביופסיה.
  • קולפוסקופיה- כדי לבחון יותר טוב את צוואר הרחם ולהגדיל אזורים שלעיתים קשה לראות בעין רגילה.


בדיקה אופציונאלית נוספת:

משטח HPV ושליחה למעבדה לזיהוי סוג הזנים.

איך מסירים קונדילומות?

  • הקפאה בחנקן נוזלי
  • טיפול בלייזר
  • מחט חשמלית
  • תמיסות ו/או משחות
  • כריתה


טיפול בחנקן נוזלי:

זהו הטיפול הנפוץ ביותר, מדובר בנזק רקמתי ממוקד ליבלת הנעשה על ידי הקפאת היבלת בטמפרטורה של מינוס 192 מעלות צלסיוס.
לאחר הטיפול יש התפחות של רקמת עור חדשה.
יתרונות הטיפול הינם – שזהו טיפול זמין, ואינו דורש הרדמה מקומית.
חיסרון של טיפול זה הינו בכך שהוא כואב ולרוב הוא דורש סדרת טיפולים של 2 עד 3 טיפולים. ובכך שיכול לגרום לצלקות בעור והמטופל בצורת כתמים בהירים(דיספיגמנטציה) שלא חולפים.

טיפול בלייזר לקונדילומות:
באמצעות קרני הלייזר ניתן לפגוע ביבלת ובכלי הדם המזינים אותה. לרוב, הרופא יאלחש או ירדים את האזור לפני הטיפול

מהן יתרונות הטיפול בלייזר על פני השיטות האחרות?

  1. כל נגעי הקונדילומות מוסרים בטיפול אחד, ותוך 3 שבועות ניתן לחזור לפעילות מינית.
  2. הטיפול מתבצע תחת הרדמה אזורית – אין כאבים כלל במהלך הטיפול.
  3. ניתן לבצע את הטיפול תחת גז צחוק לטשטוש ובכך לסייע למטופלים שחוששים מטיפולים כירורגיים.

יבלות מסוג מולוסקום:

מולוסקום קונטגיוזום ( (Molluscum contagiosumהיא מחלת עור ויראלית מידבקת מאוד, שבאה לידי ביטוי ביבלות ויראליות דמויות כיפה בצבע העור. לרוב היבלות אינן מסכנות את הבריאות והן בעיה אסתטית, אך לעיתים הן יכולות להזדהם, לכאוב ולהותיר צלקות.
המחלה מופיעה בעיקר אצל ילדים מגיל שנה ועד גיל 11, אך עלולה להופיע גם במבוגרים- בעיקר מי שסובלים ממערכת חיסון מדוכאת או מוחלשת (למשל מושתלים שמקבלים תרופות נוגדות דחייה)

האם מומלץ להסיר את היבלות?
הורים לילדים שנדבקו במולוסקום מתלבטים רבות האם להסיר את הנגעים או להמתין עד שיחלפו לבד. ההמלצה בדבר ההסרה ובדרך ההסרה היא פרטנית ומשתנה בהתאם למטופל, לכמות הנגעים, למצבם ולרצונותיו.
צריך לקחת בחשבון שזאת לא דלקת גרון או מחלה חיידקית אחרת העוברת תוך שבועיים שלושה. החלמה מיבלות המולוסקום יכולה לקחת שנה לפעמים שנתיים ואף יותר.
אצל חלק מהילדים המולוסקום מתפשט בקצב גבוה ולעיתים גם מזדהם.
לעיתים, התפשטות המולוסקום היא באזורים מאוד בעיתיים כמו באזורים שמסביב לעיניים, במפרקים או באזורים הקרובים לאברי המין של הילדים, ששם הזיהום התת עורי הנקרא צלוליטיס עלול להסתיים באשפוז בבית חולים ומתן אנטיביוטיקה דרך הוריד. לכן חשוב לציין כי ההחלטה האם להסיר או לא צריכה להישקל אל מול המצב הרפואי הכללי.
בהיבט האסטטי צריך לקחת בחשבון שיבלות המולוסקום שמזדהמות ובעיקר אם מתפתח אבצס יכולה להיוותר צלקת פיגמנטרית על העור שלוקח זמן ארוך,אם בכלל, להעלמותה.
שיקול נוסף שיש לקחת בחשבון הוא שהילד החולה מפיץ את המחלה לסביבתו בעיקר בבריכות או בשימוש במגבת רטובה או אמבטיה משותפת עם ילדים אחרים.

הסרת היבלות במרפאה:
את המולוסקום ד"ר מגון מסיר בשתי שיטות:

  1. כפית כירורגית (קורטז')
  2. לייזר

הטיפול מתבצע אחרי מריחת משחת אלחוש במרפאה ותחת גז צחוק או טשטוש המקלים על החוויה והחששות מפני הטיפול ואורך כ- 15-20 דקות, תלוי במספר הנגעים. הטיפול במולוסקום לא כואב ולא משאיר צלקות (במידה ומדובר באזור שאינו מודלק). עם זאת, לא ניתן להבטיח שלא ימשיכו להופיע נגעים נוספים. אצל רוב הילדים טיפול אחד או שניים פותרים את הבעיה. פחות מ-10% מהמטופלים נדרשים לטיפולים חוזרים של יותר מפעמיים, (נדיר מאוד וקשה מאוד לאפיין קבוצה זאת).

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​

שים/י ❤️: אין החזרים מקופ"ח אך בעלי ביטוחי בריאות פרטיים בחברות הביטוח יכולים לקבל החזר בכפוף לפוליסה הרלוונטית.